Margarine, olie, smør og friture har det med at finde hen til tekstiler, hvor det ikke høre hjemme. Det gælder på en hvide t-shirt, i sofaen og på gulvtæppet. Fedtpletter kan være svære at få bugt med, men hvis man ved, hvilke tricks man skal ty til, så kommer man hurtigt af med pletterne.

Læs med i denne guide for at finde ud af, hvordan du lettest kommer af fedtpletter, og hvad du kan gøre for at undgå fedtpletter igen. 

Hvad er en fedtplet?

Fedtpletter er pletter forårsaget af meget fedtholdige varer som for eksempel alle slags olier, smør, friture og margarine. Hvis blot man har tabt en kyllingelår i sofaen, så er det altså også en fedtplet, man står tilbage med. 

Fedtpletter kan være svære at komme til livs, fordi fedt ikke binder sig med vand og generelt heller ikke opfører sig som vand. Spilder man vand på tekstiler, så fordamper det efter noget tid. Men fedt fordamper ikke, men bliver siddende i tekstilerne og giver en grim plet. Desuden kan man ikke fjerne fedtpletter med en våd klud. Det skyldes, at olien ikke binder sig til vand. Det eneste, man opnår ved at prøve at fjerne fedtet med en våd klud, er, at man får kørt olien rundt over et større areal i tekstilet. 

I stedet må der skarpere sager og sæber til at komme fedtpletterne til livs. Det kan du heldigvis læse mere om herunder.

Hvordan fjerner man fedtpletter?

pletfjerner pakke

Fedtpletter kan ikke fjernes med vand, fordi olie og vand ikke binder sig til hinanden. Det har du nok bemærket, hvis du har vasket en frituregryde op i hånden, eller hvis du har prøvet at vaske en ansigtsolie af kun med vand. Det eneste, man opnår med vand, er at skubbe olien yderligere rundt, ikke fjerne den. Her skal sæbe til.

En helt oplagt kandidat er opvaskemiddel. Opvaskemiddel er jo lavet især til at kunne binde olien i gryder, på tallerkener og i bunden af fade. Derfor er dette også et rigtig stærkt middel mod oliepletter på tekstiler.

I forhold til hvordan man fjerne pletterne, så er der dog nogen forskel, afhængig af hvilket tekstil det er gået ud over. Herunder kan du læse guides til, hvad du kan gøre, hvis du har fået fedtpletter på henholdsvis tøjet, møbler eller gulvtæppet. 

Fedtpletter på tøj

Generelt er det bedst at forsøge at bruge vaskemiddel på pletten, før man kaster sig ud i opvaskemidlet. På den måde er du sikker på, at du ikke unødigt kommer til at skade dit tøj, når du skal fjerne en fedtplet. Heldigvis er tøj et af de mere tilgivne steder at få en fedtplet, da den ret hurtigt kan fjernes, hvis man ved, hvordan man gør.

Når du vil fjerne en fedtplet fra dit tøj, så bør du begynde med at hælde en noget flydende vaskemiddel direkte på pletten og så gnide vaskemidlet ind i pletten. Derefter skal du vaske dit tøj på de varmeste grader (husk at tjekke, hvor mange grader tekstilet kan tåle). Dette bør gentages et par gange, indtil pletten er helt forsvundet, eller man ikke længere kan få noget af. 

Hvis vaskemidlet ikke var nok, så kan du tage opvaskemidlet frem og gnide det ind i fedtplettet. Her skulle du gerne kunne se, at fedtet opløses med det samme. Når du har gjort det, bør du vaske opvaskemidlet af tekstilet, inden du vasker det i maskinen med almindeligt vaskemiddel. 

Husk, at du ikke må tørre dit tøj, før du er sikker på, at fedtplettene er væk. Ellers risikerer du nemlig, at pletten bliver umulig at fjerne igen. Derfor bør du også fjerne fedtpletten hurtigst muligt. 

Fedtpletter på møbler 

Med fedtpletter på møbler gælder det samme som på tøj: Pletterne er lettest at fjerne, hvis du fjerner dem hurtigt. Hvis en plet er en uge gammel, kan det kræve rigtig meget tid og besvær at få den af. Det skyldes, at fedtet trænger længere og længere ind i fiberen på møblet, hvor det er svære at få det til at give slip igen.  

Generelt er møbler et af de værste steder at få fedtpletter, fordi de ikke er lige så lette at komme til, som de er på tøj. Når man skal fjerne fedtpletter fra møbler, er det nemlig meget vigtigt, at man ikke kommer til at presse olien længere ned i stoffet eller hynden. I stedet bør man starte med at duppe pletten forsigtigt med køkkenrulle. Dette vil fjerne det overskydende fedt, der ikke endnu er trængt ind i fibrene. 

Når man ikke længere kan fjerne fedtet med køkkenrulle, er det tid til at tage skarpere teknikker i brug. Her er en skumblanding den bedste løsning. Her blander du ½ l lunkent vand og 1 spsk. opvaskemiddel, indtil det skummer godt. Brug eventuelt et piskeris eller en elpisker for at få en tyk skum.

Dette dupper du på pletten og dupper derefter af igen med køkkenrulle. Opvaskemidlet vil her binde sig til den resterende olie, som vil blive fjernet når det duppes af igen. Når du mener, at olien bør være væk, så dup området med almindeligt vand for at rense det for sæberester. 

fedtpletter

Fedtpletter på gulvtæppe

Når det kommer til gulvtæpper, er der mange ting, der går igen. Her bør du dog især være opmærksom på, hvilket materiale dit gulvtæppe er lavet af. På den måde kommer du ikke til at forårsage en forværring af dit problem. 

Her handler det ligeledes om at duppe olien af, indtil der ikke længere kommer noget olie af på dit papir. Derefter kan du først og fremmest forsøge at fjerne olien med husholdningssprit. Er der stadig en plet tilbage, så er det igen opvaskemidlet du må i gang med. Hvis dit tæppe kan vaskes, kan du ligesom med tøj gnide opvaskemidlet ind i tæppet og derefter vaske det i maskinen.

Hvis ikke tæppet må eller kan vaskes, så må du skiftevis duppe med en skumblanding (1/2 l vand og 1 spsk. opvaskemiddel) og et ark køkkenrulle, som kan fjerne olien og skumblandingen igen, uden at tørrer det mere ud i tæppet. 

Her gælder det også at gå i gang med rensningen så hurtigt som muligt efter at skaden er sket. Det er næsten den bedste måde at undgå fedtpletter, der bare ikke kan komme af. Selvfølgelig kan man også forsøge at dække tæpper og møbler til for fedtede fingrer, men det er mere realistisk at satse på, at fejlen bliver opdaget hurtigt nok, til at man også kan rette op på den hurtigt igen. 

pletfjerner pakke

Hvad må man ikke gøre med fedtpletter?

Som sagt er det en dårlig ide at hive den våde køkkenklud frem fra køkkenet, uden at der er sæbe på. En våd klud, der kun er fugtigt med vand, vil blot flytte olien rundt på tøjet eller længere ind i fibrene på en hynde eller et gulvtæppe. 

Derfor er det også vigtigt, at man ikke ”gnider” fedtet rundt på tekstilet. Du bør altid gå direkte efter det sted, hvor pletten er og passe på med at gøre det værre, end det er, ved at fordele olien længere ud på stoffet. 

Pas desuden på med at bruge for stærke midler. De kan garanteret fjerne fedtpletterne på ingen tid, men hvis også stoffets farve eller tekstur ryger på samme tid, så er det ikke meget ved. 

4.6/5 - (25 votes)

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here