Er dit hus ramt af skimmelsvamp, er du nok allerede ved at finde ud af, hvordan du kan komme det til livs. Skimmelsvampe er nemlig sundhedsskadelige og skal fjernes så hurtigt som muligt. Vi har i denne guide samlet de bedste råd til, hvordan du kommer af med skimmelsvamp, samt hvordan du kan forebygge, at det skulle komme tilbage igen.

Video:  Nem guide til at fjerne skimmelsvamp i hjemmet med rodalon

Hvad er skimmelsvamp?

Skimmelsvampe er små svampe, der vokser på organisk materiale. Lige meget hvilket hus du køber, har du risiko for at få skimmelsvamp, da det, udover organisk materiale, kræver ilt og fugt. Er disse tre ting til stede, vil der altså opstå skimmelsvampe, og de kan formere sig ved at sprede sporer ud i luften.

Skimmelsvampe kan opstå overalt, og hvis du er så uheldig at få skimmelsvampe i din bolig, er du i hvert fald ikke i tvivl. Skimmelsvampe lægger sig som plamager på organisk materiale, og kan have forskellige farver: sort, hvid, grå og måske også røde, gule og grønne. Desuden kan det også være loddent og der vil med garanti også lugte muggent. Skimmelsvampe kan dog også lægge sig i hulrum i væggen og være inaktive i mange år.

Hvorfor skal skimmelsvampe fjernes?

Skimmelsvampe er sundhedsskadelige. Hoste, åndedrætsbesvær og koncentrationsbesvær er bare nogle få af de symptomer, man kan få. Man kan få disse symptomer, hvis man indånder svampesporerne som frigives i luften. Kommer svampesporerne ned i lungerne, kan det resultere i allergilignende symptomer. Ved nogle typer kan man også få udslæt af at røre ved dem, fordi de udskiller et giftstof. Det er derfor vigtigt, at man går i gang med fjernelsen af skimmelsvampe meget hurtigt, efter man har opdaget deres tilstedeværelse i huset.

Skimmelsvamp på væg
Skimmelsvamp på væg

Hvordan fjernes skimmelsvamp?

Hvis du selv vil kaste dig ud i at få fjernet skimmelsvampene, er det kun muligt, hvis der er tale om små mængder af det. Har du store områder med skimmelsvamp, bliver du nødt til at lade professionelle tage sig af opgaven. Til de små områder kan du bruge Rodalon. Rodalon er et mærke indenfor rengøringsmidler. Det er ikke et svampemiddel, men forebygger svampeangreb.

Det er en meget effektiv svampedræber og vil gøre fjernelse af skimmelsvamp rigtig nemt. Det skal fortyndes med vand og skal sprøjtes på det angreb område. Det vil desuden også fjerne mug og den dårlige lugt der huserer ved skimmelsvampeangreb. Det kan bruges både indendørs og udendørs og der findes forskellige former for Rodalon, som virker forskelligt.

Her er tre gode Rodalonprodukter du kan bruge til fjernelse af skimmelsvamp:

Rodalon til indendørs brug

rodalon indendørs
rodalon indendørs

Rodalon til indendørs brug er den klassiske Rodalon, som skal fortyndes inden brug. Den kan klare de fleste opgaver, hvor det er nødvendigt at desinficere. Rodalon til indendørs brug kan, som navnet antyder, bruges indenfor, hvor der er skimmelsvamp, som for eksempel i bruseren eller badeforhænget. Det fjerner effektivt skimmelsvampe og gør overfladen pæn at se på igen.

Rodalon Spray

rodalon spray

Rodalon fås også spray, som er klar til brug. Her skal man ikke fortynde det med vand først, da det allerede er gjort. Den kan blandt andet bruges til at fjerne skimmel fra tekstiler og den dårlige lugt fra køleskabe. Udover det kan den også bruges til at desinficere badet og udendørs møbler.

Rodalon til udendørs brug

Rodalon udendørs
Rodalon udendørs

Denne slags Rodalon er til udendørs brug, hvor den desinficerer overflader på udendørsredskaber. Når Rodalonen er påført, skal den have lov til at tørre ud, da det giver den bedste desinfektionseffekt. Rodalon til udendørs brug fjerner desuden også skimmel og dårlig lugt.

Fjernelse af skimmelsvamp i murværk

Du kan bruge Rodalon på vaskbare overflader såsom et murværk. Har du fået skimmelsvamp i dit murværk, kan du vaske det med Rodalon, og derefter skylle det af. Netop fordi murværket kan vaskes af, kan du bruge Rodalon, for hvis det havde været et materiale der ikke kunne vaskes af, var du nødt til at kassere det. Det er dog vigtigt at se på hvorfor der opstår skimmelsvampe i murværket, da det vil komme igen, hvis der ikke gøres noget. Alt dette kan du læse mere om længere nede på siden.

Fjernelse af skimmelsvamp på gummilister

Et sted som skimmelsvamp holder kært, er bruseren. Og særligt gummilisterne er i høj kurs. Hvis du vil forebygge dets opståen, er det fordelagtigt at bruge Rodalon til indendørs brug, da Rodalon jo er desinficerende. Er der allerede kommet skimmelsvamp, kan du desinficere med Rodalon, og bagefter bruge et klorholdigt produkt, der kan fjerne misfarvningen.

Sådan finder du årsagen til skimmelsvamp

Skimmelsvamp kommer frem der hvor der er ilt, fugt og noget organisk materiale den kan sætte tænderne i. Og selvom både ilt, fugt og organisk materiale er til stede i boligen, kan man altså sagtens forebygge dannelsen af skimmelsvamp. For at kunne forebygge fremkomsten, skal man selvfølgelig finde grunden til, hvorfor der opstår skimmelsvamp.

Får du skimmelsvamp i huset, nytter det ikke noget at gå i gang med en fjernelse af skimmelsvamp uden at finde ud af årsagen til den. Gør du ikke noget, kommer der bare skimmelsvamp igen. Er det et gammelt hus, kan det være svært at undgå kolde og fugtige dele af boligen, men man kan gøre sit, for at undgå skimmelsvampes indtog.

Gå i gang med en stort eftertjek af huset. Du kan kigge på husfacaden og taget. Er der nogle tagsten, der er løse, eller er der utætheder ved tagvinduer og skorstenen? Finder du nogle revner i facaden eller ødelagte fuger mellem mursten, kan det være en årsag til skimmelsvamp. Hvis der er revner i fugerne omkring vinduer eller døre, kan det også være en vej for fugten til at komme ind. Man skal generelt holde øje med revner, da det er en let måde for fugten at komme ind i huset.

Utætheder er altid fugtens bedste ven, og derfor er det noget af det første man skal tjekke, når man går i gang med en gennemgang af huset. Tjek også jeres vandforbrug. Er vandforbruget steget meget, kan det være et tegn på utætte vandrør, som også kan give skimmelsvamp.

Endelig tjek indenfor i huset. Trænger udsugningen til at blive renset? Hvad med badeværelset? Er der utætheder eller revner i fugerne i bruseren? Hvis du ikke finder noget i disse tilfælde, kan det også være noget med kloakken. Men her har du brug for at få en kloakmester involveret.

Skimmelsvamp fjernelse

Sådan forebygger du skimmelsvamp

Det er vigtigt, at der ikke er for fugtigt indenfor. Der må ikke skabes kondens på kolde overflader. Skader i taget kan lukke fugt ind, så det er vigtigt at holde taget tæt. Har du tjekket facaden og fundet revner, skal de repareres. Fugerne omkring vinduer og døre skal som sagt også være tætte. Rens udsugningen og husk at lufte ud.

Udluftning er meget vigtig i en bolig. Dit hus skal udluftes gerne flere gange om dagen. Både for det bedste indeklima, men også for at undgå for meget fugt, som du jo nok ved, er én af de ting der skal være til stede for at skimmelsvamp trives. Undgå også at gøre ting som at tørre tøj indenfor med lukkede vinduer.

Tøj skal helst tørres udenfor, eller i tørretumbleren. At tørre tøj indenfor med lukkede vinduer, skaber også for meget fugt. Det er også meget vigtigt at lufte ud på badeværelset, da det er det fugtigste rum i huset. Luk døren når du går i bad, og tænd for udsugningen.

Frisk luft er essentiel for et godt indeklima, og derfor må man ikke lukke for friskluftsventilerne på vinduerne. Hvis der dannes kondens på vinduerne, skal det tørres af. Det er særligt gamle vinduer der danner kondens, men også nye energirigtige vinduer kan få kondens, der lægger sig nede langs vindueskarmen. Kort sagt er det vigtigt at holde huset rent. Et rent hus er et skrækscenarie for skimmelsvampe, så et rent hus er lig med ingen skimmelsvampe.

Video: en kort video om, hvordan du undgår skimmelsvamp

Succes med fjernelse af skimmelsvamp

Følger du disse råd, vil du sagtens kunne komme af med skimmelsvampe. Rodalon hjælper dig med at komme af med det, og et gennemtjek af huset vil få aflivet årsagen til, at du får skimmelsvamp. Det vigtigste at huske er, at Rodalon kun fjerner skimmelsvamp. Den sørger ikke for at det aldrig kommer tilbage. Derfor er det vigtigt at du gør en aktiv indsats for at komme skimmelsvampe til livs. Nogle gange kan ens egen indsats ikke være nok og man har brug for professionel hjælp.

Dette gælder især hvis der er tale om store områder af skimmelsvamp, og hvis der er kommet svamp i selve husets konstruktion. Alt dette kan Rodalon ikke klare. Følger du de råd, der er opstillet her i artiklen, skal det nok blive en succes. Og du vil højst sandsynligt aldrig mere skulle opleve at finde skimmelsvamp i din bolig.

4.6/5 - (17 votes)

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here