Glaspest er nået som ualmindeligt mange danskere bøvler med. Det er nemlig sådan med glaspest, at hvis man ikke er opmærksom på, at sikre at opvaskemaskinen har det korrekte salt og afspændingsmiddel så vil dine glas blive ramt af pesten, og det ser bare ikke særligt godt ud.

Derfor har vi med dette indlæg valgt at sætte fokus på hvorledes man forebygger glaspest, fjerner glaspest hvis det er indtruffet og/eller sikre at du har de rigtige rengøringsmidler til vaskemaskinen i form af salt og afspændingsmiddel.

 

Det at have nogle glas med glaspest er ikke super flot, og er selvfølgelig nået man helst vil undgå, og da vi ligesom de fleste danskere har haft og måske stadig har nogle med glaspest, så er formålet med dette indlæg, at give dig de nødvendige redskaber for, at du kan komme uden om glaspesten således du ikke behøves at tage til tanke med disse urenheder.

Fjern glaspest

En misforståelse, som mange nemt kan komme til at hoppe i er, at når opvaskemaskinen lige er åbnet så kan der sidde nogle hvide plamager i toppen af glasset, og det er ikke sæberester men kalkaflejringer. Disse kan nemt fjernes ved, at lige at tage opvaskebørsten og så nået opvaskesæbe.

Før vi for alvor påbegynder guiden til hvorledes du fjerne glaspest skal du sørge for, at have følgende værktøjer i dit køkken for at kunne fjerne glaspest:

  • Opvaskemaskine eller balje/skål
  • Opvaskebørste
  • Tandpasta, eddike, citronsyre, afspændningsmiddel og/eller salt

Med disse værktøjer har du faktisk alt du skal bruge til at kunne forebygge og også til at kunne fjerne glaspest såfremt dine glas allerede har fået det. Der vil længere nede i indlægget fremgå en udførlig guide, som beskriver dette.

 

Hvad er glaspest? Og er det farligt? 

Undgå glaspestGlaspest er kalk der sætter sig i dit glas og som derfor giver glasset et tåget udseende. Det sætter sig ofte som nogle hvide pletter, og du vil slet ikke være i tvivl når dit glas har fået glaspest.

Teorier på hvorfor glaspest kommer lyder på mangel på afspændningsmiddel og salt, samt at man vasker sine glas i for høje temperaturer. Som udgangspunkt er glaspest svært at fjerne, men der er metoder til at løse denne udfordring – så hvis du besidder nogle glas der har fået dette, så læs videre.

Man kan dog være uheldig, at der er kommet mikroskopiske revner i glasset og der derfor ligges en form for dug inde i glasset, og dette vil se fuldstændigt ud som glaspest, men dette ville man naturligvis ikke kunne fjerne så hvis nedenstående metoder ikke virker, så skal glasset naturligvis bare smides ud såfremt du ikke vil bruge det – fordi glaspest er nemlig ikke farligt at drikke af.

 

Hvordan fjerner man glaspest?

GlaspestDen bedste løsning er naturligvis altid at forebygge glaspest og dette sker ved, at sikre at din vaskemaskine hele tiden har salt og afspændingsmiddel i sig.

Dette kan du iøvrigt finde utroligt billigt hos vores udvalgte forhandler, som du finder ved at klikke på nedenstående.

Her vil der fremgå priser samt forskellige varianter alt afhængigt af om du handler som privat eller virksomhed. For det er klart, at hvis du handler som virksomhed, så vil en større beholder med afspændingsmiddel naturligvis være mere relevant end privat.

Længere nede fremgår 3 forskellige metoder til at fjerne glaspest på, så det vil vi anbefale at du kigger igennem.

Mod glaspest

Som det fremgår af sidestående billede, er dette afspændingsmiddel som forebygger glaspest, og som naturligvis er den absolut bedste metode hvorpå du fjerne sandsynligheden for glaspest.

Det er egentligt ikke en større kunst andet end, at sikre du hele tiden har nok salt og afspændingsmiddel i de respektive beholdere, så tjek fyld dem gerne op en gang om måneden.

Derfor er det naturligvis vigtigt, at du hele tiden har lageret af afspændingsmiddel og salt (filtersalt) fyldt således du ikke løber tør for dette.

Her har vores udvalgte forhandler, som vi igennem hele indlægget har linket til været utroligt gode til igennem en længere periode, at have de nyeste og absolut bedste produkter på markedet – så derfor er det naturligvis dem vi henviser jer til.

I finder de gode tilbud på afspændingsmiddel såvel som salt ved at klikke på nedenstående.

 

3 metoder til at fjerne glaspest 

Her fremgår de 3 bedste metoder til at fjerne glaspest. Der er nemlig tale om:

  1. Tandpasta metoden
  2. Eddike metoden
  3. Opvaskemaskine metoden

Alle 3 alternativer som er utroligt gode og som vil fjerne glaspesten såfremt du måtte være så uheldig at have dette. Der er ikke en metode, som vi anbefaler fremfor en anden – det afhænger 100% af hvilke rengøringsartikler du har i hjemmet eller hvor mange glas der er tale om.

Som udgangspunkt er alle metoder lige nemme, så det er egentligt bare at gå igang. Vi har dog lige nogle kommentarer til de forskellige punkter:

1. Tandpasta metoden:
Tandpasta til glaspestHer kan alle former for tandpasta anvendes. Desuden anbefales det, at glassene smøres både indvendig såvel som udvendig og at du lader det sidde i 15 minutters tid før du for alvor begynder at skrubbe glaspesten væk.

Denne metode virker, men er dog en smule hård, i det der skal skrubbes relativt hårdt, så se eventuelt nedenstående hvis du søger en nemmere metode.

2. Eddike metoden:
Eddike til glaspestTag et par gummihandsker på, og fly en balje eller stor skål med eddike eller citronsyre. Blandingsforholdet er cirka 1 liter varmt vand til 2 dl eddikesyre / citronsyre.

Lig glassene derned og lad dem være dækket helt til at denne syre blanding. De skal herefter ligge og ‘hvile’ i 30 minutter til 45 minutter.

Herefter tager du dem op af syren og skyller dem i koldt vand. Efterfølgende tørres de af i et viskestykke, og glassene burde være helt klare. Hvis dette ikke er tilfældet, så giv dem en tur mere.

3. Opvaskemaskine metoden: 
Den er relativt godt beskrevet af nedenstående billede, så det er egentligt bare at gøre nøjagtigt det der står.

Det der generelt er vigtigt er, at du ikke vasker ved temperaturer over 65 grader da de fleste glas simpelthen ikke kan holde til den varme mange gange – og det vil derfor ‘nedbryde’ glasset og medfører glaspest.

Tjek nedenstående guide, som forklarer de tre ovenstående omtalte metoder til at fjerne glaspest:

3 metoder til at fjerne glaspest

 

Forebyg glaspest og hvorfor opstår glaspest? 

billede af glaspestSom vi tidligere har været inde på, så er det som det meste altid bedst at undersøge hvorledes man kan forebygge glaspest, og i dette tilfælde handler det 100% om at have en vaskemaskine som har den anbefalet mængde salt og afspændingsmiddels niveau i sig – det vil sige, at depoterne på vaskemaskinen hele tiden er fyldt op, så skal den nemlig nok selv finde ud af at dosere den korrekte mængde selv.

Glaspest opstår fordi man for eksempel ikke har behandlet glasset med salt og afspændnings middel eller fordi man simpelthen vasker sine glas ved for høje temperaturer. Dette kan glassene ikke holde til.

Som udgangspunkt er dine glas modstandsdygtige overfor fosforsyre, baser og andre syrearter, men ligesom så meget andet så vil ekstreme mængder at selvsamme have den betydning af glassets belægning tager skade – dette ses i form af glaspest.

Denne glaspest kommer man så til livs ved en af ovenstående metoder eller også ved at forebygge – hvilket er der en afkalket vaskemaskine samt afspændingsmiddel og salt gør for maskinen.

En anden ting som også vil forebygge glaspest er simpelthen, at når de er kommet ud af vaskemaskinen, at du så lige husker at tørre dem af med et tørt viskestykke således vandrester, sæberester og andre kemikalier tørres væk. Hertil lader du vaskemaskine låget være åbnet efter brug således de damper der måtte være derinde ikke holdes lukket sammen med glassene – det er nemlig ikke godt for dem.

 

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here