Er der kommet en irriterende plet midt på sofaen? Og ved du ikke, hvad du skal stille op for at slippe af med den? Så finder du hjælp her, vi har lavet den ultimative guide til rengøring og vask af sofaen.

Her på siden kan du læse mere om: 

Produkt 1

Hvordan støvsuger man sin sofa?

Det er faktisk virkeligt simpelt at støvsuge sin sofa, det handler blot om at være grundig, når man gør det. Følg disse tre tips, hvis du altid vil have en sofa uden støv: 

 • Fjern først alle puder
 • Støvsug puderne separat 
 • Tag mundstykket af støvsugeren, og sørg for at komme ned i alle revner. 

Så simpelt er det altså. Og vi har endnu et tip til dig. Hvis du drysser en smule bagepulver rundt omkring på sofaen og lader dette side et kort øjeblik, inden du støvsuger det op, så vil sofaen holde sig frisk i længere tid, og du vil undgå lugt. 

At støvsuge sin sofa er naturligvis mest relevant, hvis du har en stofsofa. Hvis du har en lædersofa eller lignende, vil du nå frem til bedre resultater ved hjælp af andre metoder – det kan du læse mere om længere nede på siden. 

Hvordan fjerner man pletter på stofsofaen?

Skærmbillede 2019-05-07 kl. 17.08.50

Vask og rengøring af sofaen sker ofte, når man gerne vil fjerne en plet. Dette er dog ikke altid så let, som det lyder. Mange oplever, at de skrubber og skrubber på en plet, som blot bliver større og større – men hvis man holder sig til vores råd, så vil man let kunne fjerne pletter fra stofsofaen. Men hvordan gør man så? Følg vores gode råd herunder: 

 1. Vask og rengøring af betræk

Langt de fleste puder og hynder på sofaen har et betræk, som man kan tage af. Gør dette, og læs vaskeanvisningen grundigt. Når du har gjort dette, kan du vaske betrækket i vaskemaskinen, hvilket ofte er meget effektivt. 

 • Rengøring af én enkel plet

Hvis du blot ønsker at fjerne en mindre plet, så vil det naturligvis ikke være nødvendigt at vaske hele betrækket. Du bør blande varmt vand og med en universal pletfjerner. Påfør blandingen stille og roligt med en opvredet klud. Hvis pletten har siddet i stoffet i en længere periode, kan du med fordel lade den universelle pletfjerner sidde i et par minutter, inden du forsigtigt dupper den overskydende væske af med et viskestykke. 
Slutteligt skal du blot tørre området forsigtigt af med en fugtig klud. 

 • Dyb rens til stædige pletter

Hvis du absolut ikke kan få bugt med en plet, så gælder det om at lave en dyb rens af sofaen. Hertil bør du udskifte pletfjerneren med et mere hårdtslående produkt. 
Du kan for eksempel afprøve et produkt, der er fremstillet specielt til at rengøre møbler. 

Hvorfor bør du imprægnere din sofa?

Imprægnering af sofaen og andre stofmøbler kan vise sig at være utroligt effektivt og forebyggende, så du undgår at få pletter på sofaen, som ikke vil gå væk igen. 

Imprægneringsmiddel kan findes flere steder online og i fysiske butikker. Det handler dog om at finde en god imprægnering til sine møbler. Dette kan du for eksempel finde hos Huma.dk.

Når du har fået fat i dit imprægneringsmiddel, er du klar til at påføre det, så du undgår de værste pletter i fremtiden. 

Fordele ved at bruge universal pletfjerner

Når du overvejer, hvilken type af middel du skal købe, så bør du overveje at købe en universal pletfjerner. 
Denne type af rengøringsmiddel kan anvendes til alverdens opgaver, og så finder du det ofte til en meget god pris. 

Du kan for eksempel finde en god pletfjerner fra hos Huma.dk. Denne universal pletfjerner er virkeligt effektiv, når det kommer til rengøring og vask af sofa. Den er utroligt effektiv, så du hurtigt vil komme pletterne til livs.

før og efter

OBS: dette må du ikke gøre

Hvis der er kommet et lille bitte plet på sin stof sofa, så handler det om at rengøre forsigtigt. En lille uskyldig plet kan let forvandle sig til et stort skjold, hvis man prøver at fjerne den forkert. 

Derfor bør du undgå disse gængse fejl: 

 • Du må absolut ikke skure for hårdt på pletten – det handler om at duppe og om at være forsigtig.
 • Du skal helst undgå at bruge en drivvåd klud, da dette kan få pletten til at udvide sig. Brug i stedet en opvredet klud, som stadig er en smule fugtig. 
 • Undgå at ’glemme’ at læse anvisninger. Dette gælder både for rengøringsprodukter og vaskeanvisninger. Det er vigtigt, at du sætter dig ind i tingene, før du starter, hvis du vil undgå at forværre pletten. 

Hvordan gør man en lædersofa rent?

Hvis du spilder i en lædersofa, så vil du opleve, at det ofte er lettere at fjerne pletten, da læder ikke suger på samme måde, som stof gør. Spild af væske kan dog efterlade sofaen med skjolde, som ikke ser pæne ud. 

Sådan vasker du en sofa af naturlæder

Hvis du har en sofa af naturlæder, bør du piske 2 deciliter sæbespåner med kogende vand. Det skal piskes indtil, der bliver dannet et lag skum. 
Når blandingen er kølet af, gnides det stille og roligt på pletten. Når det har siddet på pletten et kort stykke tid, bør du fjerne det resterende skum med en ren og fugtig klud. 

Sådan rengør du en sofa af indfarvet læder

Hvis du har en sofa, der er fremstillet i indfarvet læder, så er du heldigere end de fleste. Denne type af sofa tåler en hel del mere, og derfor er det ofte tilstrækkeligt at bruge en fugtig klud til at fjerne pletter. 
Grundigere vask og rengøring af denne type sofa kan foretages, hvis du køber special produkter som for eksempel lædercreme. Hvis du vælger at gøre dette, skal du dog læse anvisningerne grundigt. En universal pletfjerner og en fugtig klud vil uden tvivl være den letteste løsning. 

Hvad skal jeg helst undgå at spilde i sofaen?

sofa rengøring

Der er rigtig mange ting, som kan sætte sig godt fast i stofsofaer, som man helst skal undgå at spilde heri. Her vil vi præsentere dig for to af disse ting, som du helst bør undgå at spilde i sofaen. 
Den første er der mange, der elsker at nyde i sofaen på en fredag aften – nemlig rødvin. Rødvin er rigtig lækkert og afslappende, men det er ikke længere den følelse, du vil have, hvis du først spilder det i din sofa. 
Hvis uheldet er ude, og du kommer til at spilde rødvin i sofaen, så har vi nogle gode husmorråd til dig her: 

 • Brug kartoffelmel eller salt til at suge den overskydende væske og farvepartikler. 
 • Støvsug pletten, når pletten er blevet tør. 
 • Anvend en universal pletfjerner, hvis ovenstående ikke virker tilstrækkeligt.  

Selvom det er vanskeligt at rengøre og vaske en sofa, hvori der er spildt rødvin, så er det langt fra umuligt. 
Det samme gælder den anden type af plet, som du gerne vil undgå. Denne type er olie- eller fedtpletter. Hvis du spilder olie eller fedt på din stofsofa, så er det ikke sikkert at universal pletfjerner fra Huma er nok. Hertil bør du nok anvende en tekstilrens eller damprenser, hvis du vil være sikker på at få bugt med pletten.
Vi håber, at disse råd har været givende, så du hurtigt kan slippe af med dine pletter gennem effektiv rengøring og vask af sofaen. 

4.5/5 - (79 votes)

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here