Glycerin er en sukkeralkohol der fremkommer i alle fedtstoffer. Det er farveløst, lugtfrit, sødtsmagende og kan optage vand utroligt effektivt. Det har E-nummeret E422 og udover at blive brugt som rengøringsmiddel bruges det også i fødevarer, sæber og cremer. I visse tilfælde kan glycerin også gå under navnene glycerol el. propantriol.
Der bliver produceret og brugt rigtig meget glycerin hvert år, alene i USA og Europa produceres der omkring 950.000 tons om året og det har ikke nået sit max. endnu. I 2020 anslås det er fremstillingen af glycerin vil være 6 gange højere end efterspørgslen på det.
Når man høre ordet glycerin vil mange måske straks få ledt sine tanke hen på nitroglycerin som bruges til fremstilling af sprængstoffer. Det er altså overhovedet ikke det samme og glycerin er slet ikke sprængfarligt og kan derfor bruges i mange forskellige sammenhænge. Glycerin bruges til fremstilling af nitroglycerin.
Hvad bruges glycerin til?
Glycerin bruges til mange forskellige ting. Det anvendes i mindre grad til fx at udvinde stoffer fra planter og blomster, som så bruges til naturmedicin. Det bruges i e-cigaret væske hvor det er med til at frigive og leverer nikotinen til brugere af e-cigaretter. Det bruges i produktionen af nitroglycerin som bruges til at udvikle forskellige velkendte sprængstoffer. Det bruges også i filmindustrien når man laver scener med regn/vand til at holde områderne fugtige i længere tid og så bruges det i sæbeboblevand for at gøre sæbeboblerne mere holdbare.
Anvendelse i fødevarer
Det bruges i fødevarer som emulgator og stabilisator, så to ikke blandbare stoffer kan blandes sammen og ikke skiller over tid. Dette er især nødvendigt når man blander olie og vand i fødevarer. Eksempler på fødevarer er mayonaise og som fortykningsmiddel i likør, man kan også anvende det i bagning til at holde glasuren blød el. til at blødgøre fondant og marcipan.
Anvendelse i creme og sæbe
Det bruges også i cremer og sæber grundet dens fugtgivende evner. Glycerin kan optage vand fra luften ved stuetemperatur og dermed tilfører fugt til huden, blødgøre og forebygge sprækker. Det sker hyppigst at det bruges i bodylotion, håndsæbe og hårsæbe for at fugtiggøre huden og hovedbunden, samt blødgøre håret.
Mange cremer indeholder blot en lille mængde glycerin, men man kan dog få decideret “Glycerincreme” som er meget effektivt mod tør hud på hænderne. Denne type creme fås fx. i Matas, men også i andre butikker med produkter i kategorien personlig pleje.
Glycerin håndsæbe kan også være godt at bruge hvis du døjer med meget tørre hænder om vinteren. Det fungere lidt ligesom glycerincreme og tilfører altså glycerin til huden for fugt- og blødgørelse. Glycerin bør ikke bruges rent på hverken hud eller i håret, da det så vil have en dehydrerende effekt og muligvis forårsage vabler.
Glycerin til rengøring
Glycerin er mest brugt som rengøringsmiddel. Her har det rigtig mange brugbare funktionaliteter, som gør at det næsten er et must-have i rengøringsskabet derhjemme. De hyppigste anvendelser af glycerin i forbindelse med rengøring er som pletfjerner, blødgøring, afstøvning og mod frostsprængninger i vandtanken.
Fjern pletter med Glycerin
Pletter på tøj er for mange hverdagskost og der findes utallige forslag til løsninger og rengøringsmidler som fungere som pletfjerner. Hvorfor skal du så anvende glycerin til pletfjerning? Det skal du fordi det er et 100% naturligt stof og så virker det lige så godt i langt de fleste tilfælde. Glycerin opløser garvesyren i indtørrede pletter.
Sådan anvender du glycerin på pletter:
- Anvend det på indtørrede pletter af fx kaffe, te, vin, saft.
- Gør pletten helt våd med glycerin og lad den stå i blød i ca. 12 timer.
- Når du ser at pletten er ved at være opløst vask godt og grundigt med sæbe og varm vand (evt. i vaskemaskine).
Blødgøring af vasketøj
Ofte vil du nok opleve at dit tøj begynder at blive lidt stift og kradsende jo mere det bliver vasket. Dette problem kan også løses med glycerin der har en fugtgivende effekt fordi det optage vand og holder på det. Når du vasker tøj kan du altså tilsætte glycerin og det vil blive blødere når det er tørt og klar til at tage på.
Sådan anvender du glycerin til blødgøring:
- Tilsæt bare 2 tsk. glycerin til din tøjvask, helst til sidste gang skyllevand i vasken da effekten ellers ikke vil være der.
- Når du har tørret tøjet vil det være blødgjort. Gentag det samme hver gang du ønsker at blødgøre dit tøj.
Aftørring af støv
Støv er alle vegne og uanset hvor meget man køre rundt med støvsugeren, så går der et par dage og så ligger der støv de fleste steder igen. Med brug af glycerin kan du opnå en mere effektiv støvaftørring, fordi glycerin sørger for at kluden bedre binder støvet og dermed samler mere støv op.
Sådan anvender du glycerin til støvaftørring:
- Bland 2 liter varmt vand med 1 spsk. glycerin.
- Tag en ren klud og støv af alle steder i hjemmet.
Undgå frostsprængninger
Måske har du en vandtank til opbevaring af drikkevand eller badevand udenfor. Om vinteren kan det være et problem at opbevarer den udenfor, da den kan blive ødelagt af frostsprængninger. Dette kan undgås ved at tilsætte glycerin og det er 100% ufarligt at anvende vandtanken efterfølgende.
Sådan anvender du glycerin mod frostsprængninger:
- Bland 1 del glycerin med 3 dele vand og hæld i vandtanken.
- Pump vandet ud igennem den, så alle komponenter frostsikres og frostsprængninger undgås.
Hvordan laves glycerin?
Glycerin laves oftest fra vegetabilske el. animalske fedtstoffer. De typiske kilder til glycerin er sojabønner eller palme hvis det skal produceres vegetabilsk og talg som kommer fra okse el. lam. Man starte en sæbefiseringsproces af fedtstoffet som det hedder sig, hvor man omdanner fedtstoffet til alkohol el. sæbe under opvarmning tilsat vandig alkali (ion-salt fra metal).
Den stigende brug af biobrændsel er blandt andet skyld i at produktionen af glycerin forventes at stige helt enormt meget, så den kommer til at overgå efterspørgslen. Et biprodukt af produktionen af biobrændsel er nemlig glycerin, ikke i sin reneste form, men dette kan opnås med aktiveret kulstof. Det kan betyde gode nyheder for prisen på glycerin, da den muligvis står til at falde hvis der bliver produceret så meget mere end der er efterspørgsel.
Hvor kan man købe Glycerin?
Glycerin kan købes i de fleste dagligvareforretninger, isenkræmmere og byggemarkeder. Det er altså ikke noget der er svært at få fat i og det kan også købes på nettet, så du får det leveret direkte til døren.
Prisen på glycerin er relativt høj i forhold til den mængde man får, til gengæld skal man ikke bruge så meget ad gangen og en flaske holder derfor også i lang tid. Du skal nok forvente at betale 50-60 kr. for 250 ml.
Er glycerin giftigt?
Glycerin er ikke giftigt og heller ikke farligt. Arbejder man med 100% ren glycerol bør man dog bruge handsker, da det i koncentreret form er meget dehydrerende og kan forårsage vabler og lettere irritation. Det er som sagt en naturligt sukkeralkohol der fremkommer i alle fedtstoffer, det anvendes i mad, cremer og sæber som vi bruger dagligt.
Du kan altså roligt anvende glycerin til rengøring i hele hjemmet. Isæt hvor du og børnene sover kan det være en god idé at anvende det som rengøringsmiddel. Anvend det når du afstøver soveværelset og få en bedre søvn, glycerin er nemlig en effektiv støvsuger og jo mindre støv der er i luften jo bedre kan du trække vejret om natten. Generelt kan det anbefales at blande lidt glycerin i vandet du støver af med.
Du kan også roligt anvende det når du vasker dit tøj og sengetøj, som hurtigt kan blive lidt stift i betrækket, men tilsætter du lidt glycerin bliver det blødgjort og du vil have det meget behageligere i dit tøj og i sengen med det bløde sengetøj.
Hvis du af en eller anden grund skulle komme i direkte kontakt med ren glycerin, så er der nogle ting der anbefales at gøre. Føler du vedvarende irritation, kontakt da din læge og medbring flasken med etiket.
Indånding
Skulle du komme til at indånde glycerin meget direkte, så gå straks til et sted hvor du kan indånde frisk luft og fornem om du begynder at mærke irritationer.
Hudkontakt
Er det kommer på tøjet og har gennemblødt det, så fjern tøjet og skyl huden grundigt der hvor der har været kontakt med glycerinen. Er der vedvarende irritation, kontakt da læge.
Øjenkontakt
Ved kontakt med øjnene skal der straks skylles med vand, gerne med en øjenskyller eller pipette, så øjet bliver skyllet grundigt. Der skal søges læge ved fortsat irritation.
Indtagelse
Skulle du eller et barn komme til at drikke/synke glycerin skal du skylle munden grundigt med vand og drikke et par glas vand stille og roligt. Det rådes ikke at fremkalde opkastning. Kontakt gerne lægen med det samme ved tilfælde af indtagelse.
Tal-fakta om glycerin
Er du nysgerrig efter lidt rå tal-fakta på glycerin, så er de vigtigste tal samlet her:
Kemisk formel: C3H8O3
E-nummer: E422
Smeltepunkt: 18,1 grader
Kogepunkt: 290 grader
Flammepunkt: 204 grader
Forhåbentligt er du blevet en del klogere på glycerin og vil fremover foretrække at have det stående i dit rengøringsskab. Har du andre god fif til anvendelse af glycerin, så høre vi gerne fra dig i kommentarfeltet herunder.