Strygejern er en af de mere kedelige apparater i husholdningen, og det giver sjældent grund til begejstring. Det er dog stadigvæk et apparat som enhver husmor og/eller skjorteejer skal eje og kunne bruge.
Et strygejern skal gerne kunne holde i mange år og fungere fejlfrit hver eneste gang. Jeg har skrevet denne lille guide til køb af strygejern, sådan at vi er sikre på at du får kvalitet i første forsøg.
Som du måske ved, findes der en del forskellige strygejern og strygesystemer. I denne artikel vil jeg koncentrere mig om det som kaldes dampstrygejern, da det højst sandsynligt er det du er på udkig efter.
Auto-sluk – en rigtig god ting hos et strygejern
Personligt synes jeg det er vigtigt at købe et strygejern, som har en auto-sluk funktion. Som du nok tyde ud af ordet, så betyder det at strygejernet slukker automatisk når du ikke længere bruger det. At glemme et tændt strygejern kan ske for selv den bedste, men det kan have slemme konsekvenser og derfor er auto-sluk funktionen en rar “forsikring” at have. Det betyder selvfølgelig ikke at du ikke skal slukke dit strygejern når du er færdig, men bare at chancerne for brand er mindre hvis du nu skulle glemme det.
Auto-sluk funktionen kan også hedde Automatisk sikkerhedsafbryder, men er, så vidt jeg ved, samme princip.
Andre ting du bør kigge efter når du køber dit nye strygejern:
Udover auto-sluk funktionen er der også nogle andre ting som du bør kigge efter, når du skal finde dit nye strygejern.
Vi har for tiden meget fokus på miljøet og derfor er det selvfølgelig ikke helt dårligt at have et strygejern som er meget energibesparende. Det er også godt for din økonomi. Når du kigger efter strygejern på internettet, vil du de fleste steder kunne se om strygejernet er energibesparende eller ikke.
Derudover kan du også kigge efter ting som “stødfanger” og “afkalknings system”. Begge funktioner siger lidt sig selv, så jeg går ikke ud fra at det kræver en længere forklaring.
Køb strygejern online – gode råd
Danskernes foretrukne handelsplads er efterhånden blevet internettet. At sidde og surfe efter ens varer – f.eks. et strygejern – i ro og mag på nettet er til hver en tid bedre end at fare rundt i en lummer butik en travl eftermiddag. Har du planer om at købe strygejern online, er der dog nogle simple råd, du bør følge. Køb af strygejern online er super nemt – men pas på, at det ikke går for hurtigt!
DANMARKS STØRSTE UDVALG AF STRGEJERN - KLIK HER
Priser på strygejern
Et godt strygejern koster penge. Du kan få et strygejern til under 2-300kr i dag, men kvaliteten af det strygejern vil også være derefter. Når du køber et strygejern online, bør du derfor gå efter strygejern i prisklassen 500-1500kr. Det er din garanti for, at strygejernet også er i stand til at stryge dit tøj om 5 år!
Forskellige mærker
Her har du mulighed for at tage en chance, hvis du ønsker. Det sikre bud i forhold til køb af strygejern online er de anerkendte mærker OBH Nordica, Phillips og Braun. Men også andre og mindre mærker er at finde, og disse vil ofte komme med en meget lavere pris. Prisen følger ofte med kvaliteten – men det kan stadig lade sig gøre at lave et kup!
Gå efter dampstrygejern:
Både de bedste og de fleste strygejern har et stort vandreservoir beregnet til damp. Med damp kan du nemt rette folder og rynker ud af tøjet. Du kan også tage et kig på den konstante dampmængde, som langt de fleste webshops angiver. Denne skal gerne ligge tæt på 100g/min for den optimale effekt.
Et andet tip er at finde et strygejern med autosluk. Alle kan glemme at slukke et strygejern ved et uheld, men har dit strygejern autosluk, slukker det sig selv, inden at en potentiel farlig situation udvikles. Det er blandt andet sådanne funktioner, du betaler for, hvis du køber et lidt dyrere strygejern. I forhold til et nedbrændt hus er det dog en lille pris at betale!
Brug dit nuværende strygejern til at finde dit næste:
Den eneste ulempe ved at købe dit strygejern online er selvfølgelig, at du ikke kan mærke på det fysisk i forvejen. Derfor kan længdeangivelserne på strygejernet umiddelbart virke værdiløse, men det er de langt fra!
At du har et strygejern med den propre længde i forhold til ledning er meget vigtigt. Derfor bør du tage dit gamle strygejern, måle det, og se, hvor godt det egentligt passer til dig. Vil du have en ledning, der er længere eller kortere end det gamle strygejern?
Når du først har fundet ud af dette, oplever du til gengæld en af fordelene ved at købe strygejern online. Nu kan du i ro og mag surfe igennem de forskellige butikker, der alle oplyser længden på strygejernets ledning. På bare fem minutter kan du have dannet dig et godt overblik over de forskellige muligheder.
Der er også mulighed for et trådløst strygejern. Med sådant et strygejern kan du droppe bekymringerne om den irriterende ledning, men det kommer med visse konsekvenser. Køber du et trådløst strygejern må du leve med, at det er begrænset, i hvor lang tid strygejernet kan bruges, før det skal oplades. Desuden bruger strygejernet mere strøm på denne måde. Derfor afhænger spørgsmålet om trådløst eller trådet strygejern af hvor stort dit behov for strygning er – ved meget tøj, bør du bruge et trådet strygejern.
DANMARKS STØRSTE UDVALG AF STRGEJERN - KLIK HER
Basale råd for nethandel:
Sidst, men ikke mindst, skal du selvfølgelig huske de basale råd for nethandel.
- Ser webshoppen pæn og respektabel ud?
- Er der e-mærke at finde på webshoppen?
- Tjek butikken på Trustpilot eller lignende. Er de tidligere kunder tilfredse eller vrede?
- Er der kontaktoplysninger, CVR-nummer og nummer til kundeservice at finde?
Når du har tjekket, at webshoppen opfylder de basale krav, og du samtidigt har fundet netop dét strygejern, der passer til dine behov, er der ikke flere ting på huskelisten. Herefter er du fri til at købe dit nye strygejern online – held og lykke med projektet!
Test af strygejern
Her på denne side kommer der i nærmeste fremtid noget skriveri om tests af strygejern. Vi ser på, hvilke strygejern, der har klaret sig bedst i tests og finder ud af, hvor de kan købes, og hvor meget de koster.
Men indtil denne side kommer helt op at stå, så tjek nogle af de nyeste tests af strygejern her:
Metroexpress (fra 9. marts 2011. De tester tre dampstrygejern)
Tv-indslag fra DR’s Rabatten. (Fra efteråret 2010 – et kort indslag med tre strygejern)
Og som rosinen i pølseenden den nyeste test af dampstrygejern fra Tænk. (Seriøs test fra maj 2010. Koster 50 kroner, hvis du ikke i forvejen har adgang til Tænk).
Vælg det rigtige rejsestrygejern
Der findes i dag et både stort og bredt udvalg af kvalitets-rejsestrygejern, så det skulle helt bestemt være muligt at finde frem til præcis det strygejern, som opfylder de specifikke behov, man måtte have.
Undervejs i udlandet
Man skal huske på, at hvis man rejser i udlandet, så gælder der for nogle landes vedkommende andre volt-styrker, end vi er vant til her i landet. Nogle land bruger 110 eller 220 volt, og andre, som for eksempel UK, anvender 240 volt. Hvis man ønsker et rejsestrygejern, som kan anvendes næsten overalt, hvor der findes en stikkontakt, så er man helt sikkert bedst tjent med et strygejern, som er designet til brug ved både 110 volt og 220/240 volt.
Hvorfor overhovedet investere i et rejsestrygejern
De fleste af os ønsker vel at tage os bedst mulig ud, at se godt ud i tøjet, uanset hvor vi befinder os. Ikke mindst når man skal ud til nye steder og møde både gamle venner og nye mennesker, betyder det noget for adfærd og velbefindende, at man ved, at udseendet er i orden. Skal man på forretningsrejse eller til et møde med klienter, så duer ”et krøllet udseende” bare ikke.
Et andet incitament til at gå ud og investere i et nyt rejsestrygejern kan være de stadigt stigende priser på bagage, når man skal booke en flyrejse. På grund af øgede udgifter til brændstof og en krise, der presser også rejsebranchen, er flyselskaberne nødt til at finde besparelser, og det sker blandt andet ved markante prisstigninger på bagage. Overskrides der med blot et par kilo, kan det være en særdeles dyr fornøjelse. Derfor handler det om at rejse med så lidt som muligt, at begrænse sin bagage, for eksempel sin garderobe.
De moderne rejsestrygejern er kompakte og vejer minimalt. De fleste af dem passer ind i enten håndbagage eller rejsetaske, så her kan der reduceres i beklædningsmængden, selv ved at pakke et strygejern ned i kufferten.
Langt de fleste rejsestrygejern er effektive, så de kompenserer 100 % for det almindelige strygejern, som man er vant til at have ved hånden derhjemme. De mindre rejsestrygejern klarer selv de mest krøllede bukser og bluser, så man kan slappe af på rejsen velvidende, at man har mulighed for at føle sig godt tilpas i sit tøj, når som helst.
Nyttig tjekliste, når man skal vælge rejsestrygejern:
- Kompakt størrelse
- Minimal vægt
- Håndtag, der kan vippes ned eller foldes sammen – helt eller delvis, så det fylder mindst muligt i bagagen
- Praktisk opbevaringspose, etc.
- Dobbelt spændingsomskifter/adaptor
- Mulighed for indstilling af variabel temperatur
- Individuelt valg og/eller fravalg af damp
- Velegnet til strygning af de fleste almindelige typer materialer – både syntetiske og naturlige
DANMARKS STØRSTE UDVALG AF STRGEJERN - KLIK HER
Sådan bruger du dit strygejern
Har du aldrig lært at stryge, så er du havnet på den rigtige side. Herunder har vi forsøgt at skrive en vejledning til hvordan du stryger de mest komplicerede beklædningsdele.
Strygning af bukser:
Hvis du skal stryge bukser uden pressefold, er det nemt nok. Læg ud med bukseben. Bare roter bukserne og glat dem lidt med strygejernet midt på. Undgå at få krøllet bukserne, så du stryger krøller i dem. Stryg herefter let på baglommer efter behov.
Er det bukser med pressefolder, så skal du holde tungen lige i munden. Start igen med buksebenene. Sørg for, at de ligger snorlige efter pressefolden og stryg så op langs kanten og indover buksebenet. Vend buksebenet og stryg også fra den anden side, så de bliver helt glatte på begge sider af folden. Igen kan du også stryge lommer efter behov til sidst.
Strygning af skjorter:
Start med ærmerne. Stryg først rundt på manchetten, så den bliver fin. Læg herefter ærmet korrekt og fladt og stryg ærmet på begge sider. Gentag med det andet skjorteærme. Stryg herefter skjorteflippen (som du folder op først). Dernæst skuldre og øverste del af bryst og ryg på skjorten.
Til den sidste del lægger du ud med at stryge forsiden på den side, hvor der er knapper. Stryg let ind imellem knapperne og ellers op og ned af skjorten. Rotér skjorten, så du stryger ind under den ene arm, rundt på ryggen og hele ryggen på skjorten. Videre rundt til siden og under den anden arm og slut af med den letteste del af forsiden, nemlig den knapløse side.