Hvis du ikke allerede har stiftet bekendtskab med en ultralydsrenser er, så er du med al sandsynlighed gået glip af alle de fordele du kan opnå med sådan en maskine.

Hvis du har en masse smykker eller andre metalobjekter der trænger til en gang rens, så er en ultralydsrenser et oplagt valg.

Hvad det går ud på? 

Kort fortalt er det et alternativ til at sidde og pudse og skrubbe på enten svært tilgængelige eller sarte emner, det kan være briller, det kan være ringe, det kan være forskellige former for metalemner der har været udsat for tidens tand.

Konkret virker det ved at hver eneste del af den ting der rengøres, bliver påvirket undervejs i processen og dermed renset, man kan sige at det der gør at snavset siddet fast – altså den binding der er mellem den ting der skal rengøres, og det snavs der sidder på, bliver brudt.

Hvis du forestiller dig en gammel kroget lysestage i messing, som du igennem tiden med al sandsynlighed har gjort pæn ved hjælp af en form for pudsecreme på en klud, en hel del knofedt med efterfølgende kemikalier og møg på hænderne, og med de altid forekommende utilgængelige steder der forbliver sorte – så vil du blive glad for det en ultralydsrenser kan levere.

Hvad kan du rense med en ultralydsrenser?

Som udgangspunkt skal det være ting der har en vis modstandsdygtighed i sig selv, det vil sige fortrinsvis metal, og mere konkret i form af smykker, briller, lænker, kæder, lysestager, sukkerskåle, bestik, andre mekaniske emner, filtre fra fx badeværelser, lejer, gear, alt hvad der ikke er for stort til at gå i maskinen.

Som med alt andet er der forskel i kvaliteten, så for at opnå den mest optimale effekt bør du undgå de billigste rensere, som ofte har en relativt ringe effekt, derfor må det gode råd være at vælge en forhandler der udbyder professionelle ultralydsrensere, hvor der er høje krav til effektivitet og kvalitet.

Når du skal i gang med at bruge ultralydsrenseren, så skal der ud over vand tilsættes en rensevæske, hvor der heldigvis findes rensevæsker specielt fremstillet til ultralydsrensning, men heldigvis er det ikke mere kompliceret end at der grundlæggende findes to slags rensevæske – en universel udgave egnet til det meste, og en industriel variant til tungere opgaver.

Overvejelser før køb af ultralydsrenser

Først og fremmest skal du overveje hvad du konkret vil bruge maskinen til, hvad skal den bruges til – og hvor store er de ting der skal renses.

Det der er vigtigt, det er at tingene passer i maskinen, fordi det vil være et problem for maskinens funktionalitet hvis for store ting kommer i, de må ikke få fysisk kontakt med hverken siderne eller bunden, men kunne passe i den medfølgende kurv.

Dybest set kan man opdele behovet for en maskine i to dele – den ene del er dem der skal have renset mindre ting for møg der kan karakteriseres som relativt letopløseligt, hvilket firkantet kan beskrives som fedt, støv, sæberester og det der kan kaldes for ”patina” på mindre metalemner. Til løsning af de opgaver vil en mindre renser godt kunne klare jobbet. 

Den anden del er de skrappere opgaver der består i opløsning af forskellige kemikalier, olie, sod, tjære eller indtørret benzin, og typisk består af større metalemner, så skal du bruge en større og kraftigere renser med tilhørende kraftigere rensevæske, der typisk tilhører det industrielle/erhvervsmæssige segment.

Rensevæske til ultralydsrenser

Når du blander rensevæske i maskinen, så skal du være nidkær med at blande væsken i det rette forhold, og maskinen må kun sættes i gang når væskeniveauet er afstemt med det foreskrevne niveau, da effekten i modsat fald ikke kan garanteres. En god idé i den forbindelse vil være at konsultere manualen, eller i det mindste den markering der bør være på karrets side.

I virkeligheden kan du godt bruge vand alene uden rensevæske, men det kan ikke anbefales, da du så ikke opnår den ønskede effekt, så rensevæsken har bestemt et formål i sig selv, for det første at nedbryde møget på emner der renses ved at bryde overfladespændingen, dernæst at rensevæsken kommer i tæt kontakt med emnet for at opnå den fulde effekt.

Selve rensevæsken består normalt af 2-10% rensekoncentrat, resten af vand, der i samarbejde med ultralydseffekten opløser snavs og skidt fra emnet, og alle overflader der bliver dækket af emnet, så alle krinkelkroge bliver rene, helt uden knofedt og et behov for et bad bagefter.

Temperaturens betydning for rensningen

Rensningen kan sagtens foregå ved rumtemperatur, men hvis rensevæsken opvarmes til bare 50-60 grader, så bliver det endelige resultat en del bedre.

Det er også grunden til at der findes ultralydsrensere med indbygget varmelegeme, hvor fordelen er at du så ikke behøver at varme vandet op selv og tilsætte det, og hvis du genbruger væsken til at rense mere end en gang, så skal du ikke slås med at genopvarme den.

Du kan faktisk godt genbruge rensevæske, også selv om den ikke bliver brugt med det samme efter første gang, bare hæld den i karret og lad renseren opvarme til den passende temperatur.

Mængde af rensevæske i forhold til antal og størrelse af emner

I virkeligheden findes der ikke nogen rigtig tommelfingerregel for hvad og hvor meget der kan renses i en ultralydsrenser, men der er et absolut holdepunkt – og det er at du ikke må fylde kurven i maskinen over dens naturlige kapacitet.

Husker du blot på det, så vil væsken i maskinen være tilstrækkeligt til at rengøre alt indhold, hvis du så blot også husker at de ting der ligger i direkte kontakt med hinanden ikke bliver rene, fordi væsken så ikke kommer i kontakt med de overflader.

Dog er der den mulighed at du undervejs i rensningen åbner for maskinen og flytter rundt på de objekter der skal renses, så det hele kommer i kontakt med væsken.

Ultralydsrenser – bedst i test

Der er naturligvis delte meninger om hvad der er bedst, men der findes faktisk en del forskellige tests på nettet du kan se nærmere på hvis der er interesse for det.

Men hvis der skal siges noget fornuftigt om hvad der fungerer – så kan man fremhæve følgende produkt:

  • Spectacare S78 ultralydsrenser – en renser der hævdes at kunne fungere helt uden kemikalier, måler kun måler 200 x 165 x 135 mm, så må betegnes som en bordmodel, velegnet til mindre objekter der skal renses, men til en overkommelige pris på 300-500 kr.
  • Smykrengøring 50 W Hvid – rensning på kun 3 minutter, igen en lille model egnet til mindre objekter, med en pris på 400-500 kr.
  • Den efter sigende bedste af dem alle

Sørg for at lave en sammenligning af både forhandler og produkt inden du foretager dit valg. Dette skal du gøre på baggrund af de overvejelser du har gjort dig, så du får valgt et produkt, som passer til dine behov. Samtidig med, at du køber hos en online forhandler, som har det produkt har fundet frem til, men til den bedste pris.

3.5/5 - (120 votes)

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here