Rene vinduer gør underværker for et hjem, men det er også én af de opgaver, som mange af os udsætter for længe. Hvis du ikke vaske vinduer regelmæssigt, bliver det sværere at gøre dem helt rene, og det kan blive en selvforstærkende effekt.

Herunder finder du en fuld guide, som kan lære dig at vaske vinduer som en professionel. Hvis du vasker dine vinduer regelmæssigt, vil du hurtigt opdage, at vinduesvask bliver en nem og hurtig pligt – uanset om du har dyre eller billige vinduer.

Mange oplever, at vinduesvask bliver en uendelig kamp mod striber på de rene ruder, og det kan være svært at mestre teknikken til fulde. Det er især udfordrende, for der er mange forskellige ting, som kan være skyld i striberne. Læs med herunder, hvis du vil lære at vaske vinduer helt uden striber.

Det rette udstyr til vinduespudsning

Det kræver bestemt ikke det vilde udstyr at vaske vinduer, og faktisk skal du blot bruge en spand, svamp, svaber og et tørt viskestykke. Det er dog værd at kigge lidt nærmere på nogle af disse ting.

Du bør for det første gå efter at få en svaber af god kvalitet, da det gør arbejdet markant nemmere. Billige svabere har ofte en gummiliste, som ikke slutter helt tæt, og så opstår der nemmere striber på dine vinduer. Gummilisten på en ældre svaber kan også nemt blive bøjet ud af form, og så opstår samme problem.

Omvendt bør du aldrig vælge et nyt viskestykke til aftørring af dine vinduer. Det skyldes ganske enkelt, at nye viskestykker ofte efterlader fnuller på dine vinduer. Vælg derfor et gammelt viskestykke, som har været igennem din vaskemaskine mange gange.

Den rette sæbe til vinduespudsning

Du behøver ikke at investere i dyr sæbe eller lignende for at vakse vinduer som en professionel, for opvaskemiddel i koldt vand er faktisk det optimale. Opvaskemiddel fjerner både snavs og fedt, og det giver flotte vinduer.

Hvis du bor i et område med meget kalk i vandet, kan kalken give striber på dine vinduer. Du kan undgå dette problem ved enten at bruge vand fra regnvandstønden eller fra en kondenstørretumbler da begge dele har meget lavt indhold af kalk. Alternativt kan du også tilføje en smule husholdningseddike til dit vand, da dette forhindrer ophobning af kalk på dine vinduer.

Du kan også tilføje en anelse salmiakspiritus til vandet, hvis dine vinduer er meget beskidte. Her skal du dog sørge for en udluftning, når du har vasket dine vinduer indvendigt.

Den rette teknik til vinduespudsning

Før du går i gang med at vaske vinduer, skal du først og fremmest vaske karmen på dit vindue. Der kan ofte ophobe sig meget snavs på netop karmen, så sørg for at være grundig. Herefter kan du vaske selve vinduet, og du skal ikke være bange for at bruge meget vand. Hvis du bruger for lidt, kan du nemt opleve, at det også giver striber.

Når vinduet er vasket, kan du tage din skraber, og her er teknikken vigtig. Du skal tørre hele vinduet med skraberen i én lang bevægelse. Du skal naturligvis starte oppefra, så der ikke løber vand ned over den del, som du allerede har skrabet.

Det er vigtigt, at du altid overlapper de områder, som du allerede har skrabet. På den måde undgår du striber, og at der efterlades våde områder på ruden. Hvis du er tilfreds med vinduet, kan du tørre efter med dit viskestykke. Alternativt kan du også vælge at vaske vinduet forfra, hvis det stadig er beskidt.

Andre gode råd

Du kan vaske dine vinduer hele året rundt, men vejret har en effekt på din vask. Det er for eksempel nemmest at se snavs på vinduerne i solskinsvejr, men omvendt kan solen også få dine vinduer til at tørre hurtigere, hvilket kan resultere i striber. Med andre ord er det optimalt at vaske vinduer på en vindstille og tør dag, hvor der ikke er direkte sol.

Hvis du vasker vinduer om vinteren, skal du være opmærksom på frostvejr. Frosten kan få vandet til at småfryse på vinduet, hvilket også giver striber. Derfor kan det være en god idé at bruge varmt vand, når der er frostvejr. Derudover bør du også forsøge at være hurtig med skraberen, for vandet bliver hurtigt nedkølet.

Sidst, men ikke mindst bør du vaske dine vinduer regelmæssigt. Du går ikke helt galt i byen, hvis du vasker dem én gang om måneden hele året rundt. Det vil gøre det nemmere at vaske vinduer, for de vil aldrig nå at blive rigtigt beskidte.

Rate this post

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here